LÅT OSS BERÄTTA VILKA VINTERDÄCK DU SKA HA

Gör valet lätt. Undrar du vilka vinterdäck du ska välja till din bil? Fråga oss. Vi vet vad som passar bäst och kan ge förslag på prisvärda kvalitetsdäck. Vi erbjuder även skifte och förvaring av dina däck.

Däckhotell från 895:-

Gör det enkelt för dig, låt oss ta hand om förvaring och skifte av dina hjul.
Från 895:- med Brandtkort.* Ord. pris 1 095:-.

Hjulskifte från 395:-

Låt oss ta hand om ditt hjulskifte och slipp att smutsa ner dig.
395:- med Brandtkort.* Ord. pris 495:-.

Vinterdäck från 1295:-

Dimension 195/65R15 95T
Continental Ice Contact 2, från 1555:-.*
Nokian Hakkapeliitta 8, från 1295:-.*

Vid övriga däckfrågor?

Vänligen kontakta din närmsta verkstad.

VISSA SAKER KAN DU SJÄLV KONTROLLERA HOS DINA DÄCK

MÖNSTERDJUP

Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på 9–10 mm, sommardäck 7–8 mm. Lagen kräver minst 1,6 mm på sommardäcket och 3 mm på vinter-däcket. Måttet ska tas på det sämsta stället. Det är viktigt att känna till att risken för vattenplaning ökar dramatiskt när mönstret på sommardäcken kommer ner till 3 mm. Detsamma gäller bromsförmågan på våt vägbana. Vinterdäck som har mindre än 5 mm mönsterdjup är heller inte längre att betrakta som vinterdäck.

SKIFTE

När du skiftar hjulen, se till att du har de minst slitna d.v.s. de bästa däcken bak. Detta för att på bästa sätt motverka bakvagnssladd, som alltid innebär en av de största riskerna.

ROTATIONSRIKTNING

Om du har rotationsbestämt däckmönster finns på varje däck en pil som visar däckets rotationsriktning. Se alltså till att alla hjulen hamnar rätt.

RÄTT DÄCKTRYCK

I bilens instruktionsbok hittar du information om rekommenderat däcktryck. Kontrollera med jämna mellanrum att däcken har rätt tryck. Att köra med för lågt tryck ökar både olycksrisken, slitaget samt innebär att bränsleförbrukningen stiger. Tänk på att kontrollera däcktrycket när däcken är kalla. 10 graders temperaturskillnad påverkar däcktrycket med 0,1 bar.

DÄCKENS LIVSLÄNGD

Vid normal körning påverkar körstil och hastighet livslängden på däcken med ca 30%. Årstiden står för 30%, biltyp 20% och resterande 20% beror på vägbeläggning och däckets inbyggda slitstyrka. Vid aggressiv körning kan körstilen svara för nästan 100% av slitaget.

INKÖRNING

Nya däck ska alltid köras in under 50–100 mil så att de ”sätter sig” ordentligt på fälgen. Nya dubbdäck håller längre om man kör in dem försiktigt i 50–100 mil på barmark utan rivstarter, tvärbromsningar och hård kurvtagning. Undvik att göra rattutslag när bilen står stilla med dubbdäck, eftersom att du då riskerar att dubbarna vrids ur däcket.

SÄSONGSFÖRVARING

Däck som inte används ska förvaras svalt, mörkt och torrt, travade eller hängande. Smuts och vägsalt tvättas bort. Rätt förvaring ökar däckens hållbarhet och livslängd. Vi på Brandt Bil erbjuder hjulförvaring i våra däckhotell där skifte, kontroll av skick, däcktryck och tvätt ingår.

VINTERDÄCKSLAGEN

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april, lagen kräver vinterdäck mellan 1 december - 31 mars. Mer information finns på Transportstyrelsens hemsida.


* Alla priser gäller vid betalning med Brandtkort, Volvokort, Renaultkort eller Fordkort.

Dubbade vinterdäck

Bra dubbdäck ger trygga, förutsägbara egenskaper och de är som bäst när det behövs som mest – alltså när det är is på asfalten. Två testvinnare är Continental Ice Contact 2 och Nokian Hakkapeliitta 9.

Nordiska friktionsdäck

Nordiska friktionsdäck går tyst på vägen och har bra egenskaper på snö men tappar lite grep på is kontra dubbdäck. Passar ej motorstarka bilar. Två testvinnare är Continental Viking Contact 7 och Nokian Hakkapeliitta R3.

Europeiska friktionsdäck

Har bäst egenskaper på våta vägar och klarar av höga hastigheter. har sämre egenskaper på snö och is. Passar bäst i södra delarna av Sverige. Två testvinnare är Continental TS860 och Nokian WR A4.

Intresseanmälan av

Bevakning

Vill du bli meddelad när ett fordon som stämmer överens med dina sökvärden kommer in till oss? Fyll i fälten nedan och klicka på spara så bevakar vi åt dig.