Låt oss berätta vilka sommardäck du ska ha

Gör valet lätt. Undrar du vilka sommardäck du ska välja till din bil? Fråga oss. Vi vet vad som passar bäst och kan ge förslag på prisvärda kvalitetsdäck. Vi erbjuder även skifte och förvaring av dina däck.

Sommardäck från 1020:-

Monterat och klart på fälg vid betalning med Brandtkort.

Sommardäck från 1020:-

Continental Eco Contact 6, 195/65R15 91V
1242:- med Brandtkort. 1342:- utan Brandtkort.

Nokian Hakka Blue 2, 195/65R15 91V
1020:- med Brandtkort. 1120:- utan Brandtkort.

Däckhotell

895:- med Brandtkort.
1095:- utan Brandtkort.
I priset ingår hjulskifte, tvätt och förvaring.

Hjulskifte

395:- med Brandtkort.
495:- utan Brandtkort.

Vissa saker kan du själv kontrollera hos dina däck

MÖNSTERDJUP

Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på 9–10 mm, sommardäck 7–8 mm. Lagen kräver minst 1,6 mm på sommardäcket och 3 mm på vinter-däcket. Måttet ska tas på det sämsta stället. Det är viktigt att känna till att risken för vattenplaning ökar dramatiskt när mönstret på sommardäcken kommer ner till 3 mm. Detsamma gäller bromsförmågan på våt vägbana. Vinterdäck som har mindre än 5 mm mönsterdjup är heller inte längre att betrakta som vinterdäck.

SKIFTE

När du skiftar hjulen, se till att du har de minst slitna d.v.s. de bästa däcken bak. Detta för att på bästa sätt motverka bakvagnssladd, som alltid innebär en av de största riskerna.

ROTATIONSRIKTNING

Om du har rotationsbestämt däckmönster finns på varje däck en pil som visar däckets rotationsriktning. Se alltså till att alla hjulen hamnar rätt.

RÄTT DÄCKTRYCK

I bilens instruktionsbok hittar du information om rekommenderat däcktryck. Kontrollera med jämna mellanrum att däcken har rätt tryck. Att köra med för lågt tryck ökar både olycksrisken, slitaget samt innebär att bränsleförbrukningen stiger. Tänk på att kontrollera däcktrycket när däcken är kalla. 10 graders temperaturskillnad påverkar däcktrycket med 0,1 bar.

DÄCKENS LIVSLÄNGD

Vid normal körning påverkar körstil och hastighet livslängden på däcken med ca 30%. Årstiden står för 30%, biltyp 20% och resterande 20% beror på vägbeläggning och däckets inbyggda slitstyrka. Vid aggressiv körning kan körstilen svara för nästan 100% av slitaget.

INKÖRNING

Nya däck ska alltid köras in under 50–100 mil så att de ”sätter sig” ordentligt på fälgen. Nya dubbdäck håller längre om man kör in dem försiktigt i 50–100 mil på barmark utan rivstarter, tvärbromsningar och hård kurvtagning. Undvik att göra rattutslag när bilen står stilla med dubbdäck, eftersom att du då riskerar att dubbarna vrids ur däcket.

SÄSONGSFÖRVARING

Däck som inte används ska förvaras svalt, mörkt och torrt, travade eller hängande. Smuts och vägsalt tvättas bort. Rätt förvaring ökar däckens hållbarhet och livslängd. Vi på Brandt Bil erbjuder hjulförvaring i våra däckhotell där skifte, kontroll av skick, däcktryck och tvätt ingår.

Vinterdäckslagen

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april, lagen kräver vinterdäck mellan 1 december - 31 mars. Mer information finns på Transportstyrelsens hemsida.

Intresseanmälan av

Bevakning

Vill du bli meddelad när ett fordon som stämmer överens med dina sökvärden kommer in till oss? Fyll i fälten nedan och klicka på spara så bevakar vi åt dig.