Framtidens gröna transporter

Gröna transporter blir en allt viktigare fråga i samhället och i ljuset av detta lanserade Volvo Lastvagnar ett komplett modellprogram för helelektriska lastbilar under hösten. Med satsningen vill Volvo göra skiftet smidigt för åkerier och transportföretag runtom i Europa, med en målsättning om att hälften av alla sålda lastbilar ska vara eldrivna inom 10 år.

Elektrisk lastbil

Framtidens eldrivna lastbilar

Under hösten tog Volvo Lastvagnar ett stort steg mot klimatsmarta transporter då man lanserade ett komplett modellprogram av tunga helelektriska lastbilar. Programmet omfattar lastbilsmodellerna FH, FM och FMX som kan användas för distribution, avfalls- och anläggningstransporter i stadsmiljö samt regionala transporter. Försäljningen startar under 2021 då åkerier i Europa kan börja beställa fordonen, medan serieproduktionen startar 2022.

Gröna transporter har blivit en viktigare fråga bland uppdragsgivare och det blir allt vanligare att man väljer att utmana sina underleverantörer i upphandlingar för att leva upp till högt satta miljömål. Med den nya satsningen vill Volvo Lastvagnar göra skiftet smidigt för åkerier och transportföretag.
– Vår primära uppgift är att underlätta övergången till eldrivna fordon. Vi gör detta genom att erbjuda helhetslösningar som omfattar ruttplanering, korrekt specificerade fordon, laddningsutrustning, finansiering och tjänster. Den långsiktiga trygghet som vi och vårt globala nätverk av återförsäljare och serviceverkstäder erbjuder våra kunder kommer att vara viktigare än någonsin, sa Roger Alm, vd för Volvo lastvagnar, i ett pressmeddelande i samband med lanseringen.

De eldrivna lastbilarna har en räckvidd på omkring 30 mil, vilket är den ungefärliga dagsdistansen för regionala transporter och transporter i stadsmiljö. Med en tydlig ruttomptimering kan fordonen laddas fulla ute hos aktörerna under natten för att sedan kunna köras obehindrat dagen därpå, med möjlighet till portabel snabbladdning om det skulle behövas.

Det är minst sagt en spännande framtid vi går till mötes, där Volvo har som målsättning att hälften av alla sålda lastbilar i Europa ska vara eldrivna inom tio år. Under 2020 testades två eldrivna lastbilar på fältprov i Göteborg för att utvärdera den faktiska användningen och belysa de förbättringar som kan behöva implementeras inför en bredare utrullning. Chaufförerna som ingått i testet har varit enhälligt positiva kring de eldrivna lastbilarna och lyfte bland annat aspekter såsom en tystare arbetsmiljö och imponerande prestanda.

Brandt

Västsveriges största bilhandlare med 21 anläggningar. Välkommen till Brandtland!

© 2022 Brandt Bil. All rights reserved.

Hej! Du använder en äldre webbläsare som vi inte stödjer och viss funktionalitet på webbplatsen kanske inte fungerar. Uppdatera din webbläsare för att kunna använda vår webbplats.