Vinterdäck

Med rätt vinterdäck kan du låta äventyren avlösa varandra. Du får ökad komfort, lägre bränsleförbrukning och samma höga säkerhet som du är van vid. Det gör att du kan känna dig trygg, oavsett väder och underlag.

Hjulskifte till vinterhjul

Vi hjälper dig att skifta till hjul med vinterdäck på bilen på ett säkert sätt i våra verkstäder. I våra hjulskiften hos oss ingår alltid kontroll av mönsterdjup och lufttryck.

395 kr med CarPay (ord. pris 495 kr).

Boka hjulskifte
Man som byter däck

Däckhotell

Med förvaring på däckhotell sparar du både tid, plats och utrymme där hemma. Hos oss ingår alltid hjulskifte, däcktvätt samt kontroll av mönsterdjup och lufttryck vid förvaring av däck. Skulle dina däck behöva bytas ut kommer din verkstad att meddela dig i tid och hjälpa dig att välja nya.

895 kr med CarPay (ord. pris 1095 kr).

Boka hjulskifte
Däckhotell

Vanliga frågor om vinterdäck

När bör jag byta till vinterdäck?
När temperaturen börjar närma sig eller gå under 5 grader Celsius är det dags att byta till vinterdäck. Då är det för kallt för att sommardäckens grepp ska vara optimalt.

När får jag byta till vinterdäck?
Vinterdäck ska användas under perioden 1 december – 31 mars om det är vinterväglag. Dubbdäck är tillåtna under perioden 1 oktober–15 april. Samtliga däck måste ha ett mönsterdjup på minst 3 mm.

När ska jag köpa nya vinterdäck?
Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på 9–10 mm och lagen kräver minst 3 mm. Men redan vid 5 mm mönsterdjup kan du förvänta dig försämrade köregenskaper och minskad greppförmåga. Därför rekommenderar vi att du byter dina däck innan de blir för slitna.

Vinterdäck från 1 895 kr

Vi har vinterdäck till alla märken och modeller. Kontakta våra anläggningar för att få pris på ett däck till just din bil.

Continental Ice Contact 3 205/60 R16 från 1 895 kr monterat och klart.

Continental Viking Contact 7 245/45 R18 från 2 895 kr monterat och klart.

Hitta däck till din Volvo

Kompletta vinterhjul till Volvo

Vi har ett stort utbud av kompletta vinterhjul med aluminiumfälg till Volvo. Du väljer vinterhjul med dubb- eller friktionsdäck och vilket fabrikat av däck du vill ha.

Priser:
17 tum – 18 995 kr
18 tum – 24 995 kr
19 tum – 28 995 kr
20 tum – 35 995 kr

Grå Volvo i vinterlandskap

Vissa saker kan du själv kontrollera hos dina däck

MÖNSTERDJUP – Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på 9–10 mm, sommardäck 7–8 mm. Lagen kräver minst 1,6 mm på sommardäcket och 3 mm på vinter-däcket. Måttet ska tas på det sämsta stället. Det är viktigt att känna till att risken för vattenplaning ökar dramatiskt när mönstret på sommardäcken kommer ner till 3 mm. Detsamma gäller bromsförmågan på våt vägbana. Vinterdäck som har mindre än 5 mm mönsterdjup är heller inte längre att betrakta som vinterdäck.

SKIFTE – När du skiftar hjulen, se till att du har de minst slitna d.v.s. de bästa däcken bak. Detta för att på bästa sätt motverka bakvagnssladd, som alltid innebär en av de största riskerna.

ROTATIONSRIKTNING – Om du har rotationsbestämt däckmönster finns på varje däck en pil som visar däckets rotationsriktning. Se alltså till att alla hjulen hamnar rätt.

RÄTT DÄCKTRYCK – I bilens instruktionsbok hittar du information om rekommenderat däcktryck. Kontrollera med jämna mellanrum att däcken har rätt tryck. Att köra med för lågt tryck ökar både olycksrisken, slitaget samt innebär att bränsleförbrukningen stiger. Tänk på att kontrollera däcktrycket när däcken är kalla. 10 graders temperaturskillnad påverkar däcktrycket med 0,1 bar.

DÄCKENS LIVSLÄNGD – Vid normal körning påverkar körstil och hastighet livslängden på däcken med ca 30%. Årstiden står för 30%, biltyp 20% och resterande 20% beror på vägbeläggning och däckets inbyggda slitstyrka. Vid aggressiv körning kan körstilen svara för nästan 100% av slitaget.

INKÖRNING – Nya däck ska alltid köras in under 50–100 mil så att de ”sätter sig” ordentligt på fälgen. Nya dubbdäck håller längre om man kör in dem försiktigt i 50–100 mil på barmark utan rivstarter, tvärbromsningar och hård kurvtagning. Undvik att göra rattutslag när bilen står stilla med dubbdäck, eftersom att du då riskerar att dubbarna vrids ur däcket.

SÄSONGSFÖRVARING – Däck som inte används ska förvaras svalt, mörkt och torrt, travade eller hängande. Smuts och vägsalt tvättas bort. Rätt förvaring ökar däckens hållbarhet och livslängd. Vi på Brandt Bil erbjuder hjulförvaring i våra däckhotell där skifte, kontroll av skick, däcktryck och tvätt ingår.

VINTERDÄCKSLAGEN – Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april, lagen kräver vinterdäck mellan 1 december – 31 mars. Mer information finns på Transportstyrelsens hemsida.

Man som byter däck

Vill du veta mer om däck?

Vi svarar gärna på alla dina frågor gällande däck.

Kontakta oss
Brandt

Välkommen till Brandtland!

© 2023 Brandt Bil. All rights reserved.

(opens in a new tab)(opens in a new tab)(opens in a new tab)

Hej! Du använder en äldre webbläsare som vi inte stödjer och viss funktionalitet på webbplatsen kanske inte fungerar. Uppdatera din webbläsare för att kunna använda vår webbplats.