Hur fungerar privatleasing

Vad är privatleasing egentligen och vad är viktigt att tänka på när det gäller leasing av bil? I denna artikel går vi igenom vad privatleasing innebär.

Privatleasing är en populär form av bilägande, nästan 38 % av bilförsäljningen till privatpersoner är idag leasing. Till skillnad från när man hyr en vanlig hyrbil så är leasing en långtidshyra som sträcker sig över flera år – vanligt är 36 månader. Nyare former av begreppet privatleasing är ”abonnera på din bil” eller ”prenumerera på din bil” och brukar vara en ”all inclusive-variant” och därmed lite dyrare.

Anledningen till att leasing blivit så populärt är för att till skillnad från att ta ett billån på en ny bil så behöver du inte en kontantinsats och man slipper ta ett banklån. Restvärdet (bilens värde efter hyresperioden) är garanterat av leasinggivaren / återförsäljaren. Vilket innebär att du som kund inte behöver oroa dig över bilens värdeminskning eller krångel med att sälja den.

Vad ingår i leasingavtalet?

I leasingavtalet finns en mängd tillval och tillbehör att välja på utöver bilens utrustningspaket. Exempelvis:

  • Körsträcka: vanligtvis 1 500 mil / år
  • Service
  • Bilförsäkring
  • Vinterhjul
  • Dragkrok

Summan av alla delarna i leasingavtalet blir en fast och relativt låg månadskostnad under avtalsperioden. Om man ska jämföra olika leasingpriser är det viktigt att man jämför paket med samma innehåll samt även tänka på eventuella avgifter som adminstrationskostnader och aviavgifter.

En kvinna kör bil och funderar på privatleasing

Vad ska man tänka på gällande privatleasing?

Det som inte brukar ingå i månadskostnaden är bränsle, tvätt, skatter, underhåll och reparation. Mer att läsa om att tänka på vid privatleasing hos Konsumentverket.

Kan det tillkomma extra kostnader?

Under leasingperioden kan det hända saker med bilen – normalt slitage och onormalt slitage. Har bilen onormalt slitage när bilen lämnas tillbaka kommer du få betala en kostnad för vad som kan krävs för att åtgärda skadan eller slitaget. För att det ska gå på bilens försäkring eller garanti är det därför viktigt att anmäla och åtgärda skadorna innan bilen lämnas tillbaka.

Vad händer om jag krockar med bilen?

Vid en olycka gäller samma regler som om du skulle äga bilen – du kontaktar ditt försäkringsbolag och anmäler skadan. En kostnad för självrisken tillkommer från försäkringsbolaget.

Kan jag avbryta mitt avtal i förtid?

Precis som ett lån så är leasing ett kontrakt som löper under en bestämd tid. Vill man häva kontraktet i förtid medför detta extra och ofta höga kostnader. Detta är viktigt att känna till innan man skriver på kontraktet.

Vad händer när leasingen tar slut?

Innan leasingtiden är över ska en tid bestämmas för överlämnande. Vid överlämningen testas och kontrolleras bilen för skador och eventuellt onormalt slitage (vilket eventuellt medför en kostnad). Så se till att ha åtgärdat eventuella fel innan bilen lämnas tillbaka.

I slutet av din leasingperiod är det vanligt att du får ett nytt leasingerbjudande på en ny bil. I vissa fall kan du även erbjudas att ”köpa loss” bilen till restvärdet.

Tips på merläsning

Köpa bil med billån